Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Ademhalen

Ik zit op een terras in de zon en lees een tijdschrift dat op tafel ligt. In het voorwoord wordt op beeldende wijze de aanpassing van de ademhaling op (ont)spanning beschreven. In onze praktijk zijn we dagelijks bezig om anderen bewust te leren worden van hun ademhaling. Onbewuste ademhalingspatronen die spanning veroorzaken en in stand houden staan ontspanning in de weg. Leren voelen dat je via je adem invloed hebt op je (ont)spanning opent de weg naar een leven waarin je ontspannen blijft ademen, ook als je actief bent. Tijdens het lezen voel ik mijn eigen adem, rustig en ontspannen. Het resultaat van het lezen van een fijne tekst, in de zon met verse koffie in de hand.

‘Wat is het eerste wat je doet als je geboren wordt?’ David Swenson, een beroemde Amerikaanse yogi die een workshop gaf in Nederland keek naar de mensen die op hun matje om hem heen zaten. Iemand stak een vinger op en zei: ‘Huilen.’ Swenson schudde het hoofd: ‘Wat doe je nog vóór je huilt?’ Even was het stil. Toen riep een ander: ‘Inademen!’

Swenson knikte tevreden. ‘Het leven begint met een inademing, want als je niet ademt, kun je niet leven.’ Maar niet alleen dát je ademt is belangrijk volgens hem, ook hóe je ademt. Daaraan zie je namelijk hoe je leeft; hoe het ervoor staat met je, aldus de docent. ‘Adem je snel en oppervlakkig terwijl je naar me luistert? Of is je ademhaling diep en rustig? Zucht en steun je terwijl je je werk doet? Of lukt het je om onder alle omstandigheden ontspannen te blijven?’

Zittend op mijn matje genoot ik van de les van deze bijzondere man. Ik ging na hoe ik zelf eigenlijk ademde en sindsdien let ik er ook in het dagelijks leven meer op. Dat helpt als ik te laat ben, ruzie heb, of me zorgen maak. Door ontspannen te ademen, benader je anderen meer ontspannen en worden ontmoetingen leuker en relaxter. Is het makkelijker om te geven en te ontvangen.

David Swenson leerde me om elke ademhaling te zien als een kleine eredienst aan het bestaan, waarin je alles wat je toevalt ook weer moet loslaten. Een oerbeweging, als eb en vloed. Inspanning en ontspanning. Ontmoeten en afscheid nemen. Leven en sterven. Wees je daarvan bewust. Ervaar hoe je al ademend de wereld groet, en de wereld jou. Tot je oud en wijs en helemaal ontspannen het laatste doet wat je moet doen in het leven... uitademen.

Happinez 2010 - nummer 6
Ruud Hollander