Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Houding veranderen, dat kan!

Ik hoor regelmatig mensen zeggen; 'Ik denk dat het heel lastig is mijn gebogen houding te veranderen, mijn hele familie loopt krom!' Het kopiëren van houdingen, bewegingen en gedrag gebeurt vaak onbewust met als doel de manier van denken van de ander over te nemen. Als je dezelfde gevoelens, overtuigingen en strategieën deelt kun je hetzelfde bereiken als de ander.

Het nadoen van houdingen, bewegingen en gedrag is iets dat we van nature doen. Als kind leren we door het nadoen van onze ouders en andere mensen om ons heen. We doen vooral mensen na die we aardig vinden. Ook als volwassene spiegelen we iemands houding als we hem aardig vinden of het met hem eens zijn.

Behalve dit spiegelen laten we door onze houding ook onze verhouding tot de ander zien. Door bijvoorbeeld het aannemen van een symmetrische houding tijdens een sollicitatiegesprek toon je respect voor de ander. In het begin van het gesprek nemen de meeste sollicitanten deze houding spontaan aan. In de loop van het gesprek ontstaat een meer asymmetrische houding waarmee de sollicitant zich meer ontspannen toont.

Hoe je je lichaam houdt, zo voel je je ook. Als je bewust rechtop loopt helpt het om je zelfverzekerder te voelen. En zo helpt het ook om een sombere stemming te verminderen.

Een Australische campagne wil volwassenen uitdagen om positief gedrag aan kinderen te tonen. Een goed voorbeeld doet goed volgen. En wanhoop niet als jij en je hele familie krom lopen. Gedurende het hele leven behoud je de kunst om te leren van een goed voorbeeld.

{mp4-flv width="480" height="390"}aot_001{/mp4-flv}