Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Lach, en geniet van de voordelen

Uit onderzoek blijkt dat lachen niet alleen goed voelt op het moment zelf maar ook nog eens positieve lange termijn effecten heeft voor je fysieke gezondheid.

Lachen is gezond. Als je lacht, ontspan je je spieren, daalt de bloeddruk en vermindert stress door het terugdringen van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Als je ongeremd lacht, stoppen gedachten en piekeren, waardoor je kunt ontspannen. Blije mensen zijn gezonder en zijn door een beter immuunsysteem minder vatbaar voor infectie. Hun hersenen stimuleren ook meer endorfinen en die hormonen geven niet alleen een prettig gevoel, ze werken ook als pijnstiller. Bij depressie is het mogelijk dat mensen zich beter kunnen voelen door te lachen. Niet alleen een goede stemming zorgt ervoor dat je gaat lachen, het werkt dus ook omgekeerd.

Een Belgisch onderzoek wijst uit dat we gemiddeld 20 maal per dag glimlachen of luid lachen. Een derde van de volwassenen lacht nooit, of minder dan 10 maal per dag. Mannen scoren beter dan vrouwen. Kinderen lachen het meest. En zijn meer bereid hun bord leeg te eten als ze tijdens het eten foto’s zagen van lachende mensen. Lachende mensen krijgen vaak meer voor elkaar.

Lachtherapie is heel simpel. Om de gehele dag het effect te voelen, kun je het beste in de ochtend een lachsessie doen. Het past gemakkelijk in je ochtendritueel, omdat het altijd en overal kan: tijdens het douchen, bij het aankleden of als je het ontbijt klaarmaakt.

  • Maak je lichaam los door rek- en strekoefeningen.
  • Begin met lachen. Dit kan even moeilijk zijn. Krul als eerste je mondhoeken op en laat na de eerste glimlach vanzelf de schaterlach komen.
  • Voel de stilte na het lachen en merk hoe ontspannen je bent. Zo geniet je nog meer van het moment.

Lachen is een vorm van meditatie die voor iedereen weer anders werkt. De één krijgt energie en voelt zich zelfverzekerd. De ander is ontspannen en tevreden.

We wensen iedereen een vrolijke zomer!

Medical News Today, tijdschrift Obesity, gezondheidsnet.nl, www.mens-en-samenleving.infonu.nl