Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Paniekaanvallen

Mensen hebben een ingebouwd alarmsysteem, waarbij bepaalde processen in de hersenen het lichaam activeren door adrenaline in het bloed vrij te geven. Deze adrenaline zorgt ervoor dat er doeltreffend actie ondernomen kan worden zoals vechten of vluchten. Als er werkelijk gevaar bestaat is dit natuurlijk reuze handig.

Bij een paniekaanval echter, wordt dit proces geactiveerd zonder dat daar een aanwijsbare verklaring voor is. Het lichaam heeft op dat moment een overschot aan adrenaline en dit uit zich door aan aantal symptomen zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, angstige gevoelens, misselijkheid, duizeligheid en het gevoel flauw te vallen, pijn in de borst, benauwdheid en het gevoel te gaan stikken etc. Als mensen vaker last hebben van een paniekaanval noemt men dit een paniekstoornis.

Voor mensen die last hebben van paniekaanvallen zijn de omstandigheden waarin de aanvallen optreden verschillend. Toch hoor je vaak vergelijkbare situatie zoals bijvoorbeeld op straat, in drukke mensenmassa's, in de supermarkt, in tunnels, tijdens vergaderingen, met autorijden. En als je een paniekaanval op een bepaalde plaats gehad hebt kan de angst om op diezelfde plaats weer een paniekaanval te krijgen er voor zorgen dat dit ook gebeurd. In de psychiatrie noemen ze dit conditioneren.

Bij het ontstaan van paniekaanvallen is er meestal ernstige psychische druk aan vooraf gegaan. Dit kan door omstandigheden zijn, zoals het verlies van een dierbare, maar ook door aanhoudende stress zoals bijvoorbeeld werkdruk.

De tv serie In Therapie geeft de kijker in aflevering 4 zicht op het verschijnsel paniekaanvallen. Wouter den Arend (Jeroen Krabbé) bezoekt psychotherapeut Jonathan Franke (Peter Blok). Wouter is de CEO van een groot chemisch concern en heeft last van paniekaanvallen. Hinderlijke aanvallen waar hij geen tijd voor heeft in zijn agenda.

NB Het tweede seizoen van In Therapie is afgelopen. Alle afleveringen, inclusief onderstaande, zijn helaas niet meer online terug te kijken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.