Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Assertiviteit en subassertiviteit

Assertiviteit betekent dat je opkomt voor jezelf, je gevoel en mening uit, zonder een ander onnodig te kwetsen. Als je te weining ruimte durft in te nemen, meer voor anderen zorgt dan voor jezelf en te weinig zegt wat je denkt, vindt of voelt, spreek je over subassertiviteit. Subassertieve mensen kunnen het gevoel hebben niet de baas te zijn over hun eigen leven. Als je steeds conflicten uit de weg gaat kan dit leiden tot het gevoel tekort te schieten. En dit weer tot een negatief zelfbeeld.

Subassertief gedrag kan een gewoonte zijn geworden. Als je assertiever wilt worden, is er motivatie voor nodig om deze veilige gewoonten af te leren en je wensen te leren uiten. Assertief gedrag is gelukkig te leren. De behandeling van subassertiviteit vindt meestal plaats in een groep. Het doel is te leren beter voor jezelf op te komen, rekening houdend met de belangen van derden. In een groep kun je op speelse wijze experimenteren met gedrag en leren sociale ruimte in te nemen.

Als je besluit aan je assertiviteit te gaan werken en meer van je zelf te laten zien, ga er dan van uit dat niet iedereen daar blij mee is. Je omgeving is lange tijd verwend geweest met je subassertieve gedrag. Sommigen zullen er van genieten als je meer van jezelf laat zien, anderen zullen zich afvragen waar je mee bezig bent. En je verwent niet alleen de ander, je verwent ook je zelf. Er zijn voordelen aan subassertiviteit verbonden. Als je conflicten vermijdt door je mening voor je te houden, ben je in eerste instantie opgelucht. Die opluchting zal je vermijdingsgedrag aanmoedigen. Het is dus de vraag of die voordelen opwegen tegen de voordelen van een assertieve opstelling. En dat is een vraag die alleen jij kan beantwoorden.

Alles heeft dus een opbrengst en een prijs. De ervaring leert dat in veel situaties de opbrengst ruim opweegt tegen de prijs. En wanneer je eenmaal de eerste stappen hebt genomen, wordt het steeds gemakkelijker om assertief te zijn. De voordelen zijn dat je je vrijer beweegt en meer richting kunt geven aan je leven. Bij assertiviteit vergroot je je keuzemogelijkheden. Je leert voelen wat je wilt in een situatie en of je kunt dit vervolgens wel of niet kenbaar maken aan je omgeving. Het gaat erom dat je, als je dat wilt, in staat bent om te doen en te laten wat je zelf wilt.