Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Gespannen spierweefsel?

Psychische problemen en stoornissen brengen naast psychische klachten ook lichamelijke symptomen met zich mee. Iemand die een depressie heeft, is vaak moe, voelt weinig, heeft slaapproblemen en is motorisch geremd of juist geagiteerd. Reich (1897-1957), een bekende grondlegger van lichaamsgerichte therapieën onderzocht de relatie tussen onverwerkte emoties en spierspanningen en ontdekte dat het lichaam spanning opbouwt als overlevingsstrategie om het te beschermen tegen pijnlijke emoties en herinneringen. Alexander Lowen, een leerling van Reich, ontwikkelde de bio-energetica, om via ontspanning van het lichaam ook onderliggende emoties los te laten komen en te verwerken.

Uitgangspunt bij deze lichaamsgerichte methoden is dat er een lichamelijke equivalent is van psychische afweermechanismen om een vervelende sensatie van pijn of spanning niet te hoeven voelen. Een spier kan star en stijf worden bij een blessure, bij een verstoring van de lichamelijke balans, maar ook door een spanning van emotionele aard. Als het om een emotioneel belastende gebeurtenis (uit het verleden) gaat, die door nieuwe spanningen wordt geactiveerd, kunnen spieren in een toestand van chronische spanning komen en hun reactievermogen verliezen. De spieren reageren dan niet goed meer op veranderingen. Druk op de spieren wordt dan als pijnlijk ervaren. Druk en belasting kunnen niet meer op een normale wijze worden verwerkt. Het vermogen om samen te trekken bij gebruik en daarna weer te ontspannen is dan afgenomen.

De lichaamsgerichte methode richt zich op spanningssignalen in het lichaam. Klachten die een signaal kunnen zijn van onderliggende emoties als verdriet, angst, boosheid. Bij het voortdurend en langdurend vasthouden van emoties en het negeren van signalen die je dat vertellen kan het lichaam gaan verstarren, stijf worden, maar ook verslappen.

Op het moment dat je gaat luisteren naar wat je spieren je vertellen en je bewust wordt van wat er zich afspeelt in geestelijke en lichamelijke zin, kun je beginnen te ontdekken wat jou weer in balans brengt en voorkomen dat nieuwe spanningen worden opgeslagen.

De psychosomatische oefentherapeuten op onze praktijk behandelen klachten waarbij lichamelijke en psychosociale problemen een rol spelen in het ontstaan en voortbestaan van deze klachten.