Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Ik kan het!

Een gezonde dosis zelfvertrouwen maakt je minder vatbaar voor allerlei psychologische problemen. Psychologisch kapitaal bestaat naast zelfvertrouwen uit hoop, optimisme en weerbaarheid.

Psycholoog Robert Haringsma zegt dat een optimaal zelfvertrouwen is gebaseerd op een evenwicht tussen prestaties enerzijds en gevoel voor eigenwaarde anderzijds. Vaardigheid en waardigheid. Beiden kun je versterken. Het is niet makkelijk, wel mogelijk. Het hoeft geen doel op zich te worden, als je er maar genoeg van hebt om je prettig te voelen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je het beste van jezelf durft te laten zien en ervaart dat je jezelf overtreft. En dit geeft je weer een sterk gevoel van geluk. Je kunt dit flow op bevlogenheid noemen. En wie bevlogen is, presteert beter. Dit versterkt weer zelfvertrouwen, de vaardigheidskant ervan.

Als je waardigheid in balans is met je vaardigheid, ga je niet meteen onderuit als je minder goed presteert. Je mag er zijn als mens en bent even waardig als een ander. Mensen met zelfvertrouwen schrijven een mislukking eerder toe aan de omstandigheden van het moment, waardoor ze een volgende vergelijkbare situatie met vertrouwen tegemoet gaan.

Je kunt je zelfvertrouwen vergroten met rationeel-emotieve therapie door je bewust te worden van negatieve overtuigingen en die te vervangen door gedachten die rationeler en positiever zijn. Experimenteren met je angst is ook een manier. Als je in een situatie bang bent om te falen, kun je toch goed presteren. De meeste situaties waarin dat gebeurt zijn niet levensbedreigend. Je kunt de lichamelijke reacties van angst als zeer bedreigend ervaren. Paniekaanvallen zijn de top van de ijsberg. Angst is niet schadelijk, maar waarschuwt dat je buiten je comfort zone treedt. Je brein gaat dan tegen je werken en excuses verzinnen om geen actie te hoeven ondernemen. Maar alleen door de angst op te zoeken, kun je hem kwijtraken.

Het is niet makkelijk zelfvertrouwen te vergroten. En juist degenen die er het meeste baat bij hebben beginnen er vaak niet aan, of haken af. Er is lijdensdruk nodig, een issue of probleem om dit te stimuleren. Zelfvertrouwen en optimisme is deels genetisch en deels door opvoeding en ervaringen uit de jeugd bepaald. Ouders die zelf onzeker zijn kweken onzekere kinderen en ouders die hun kind voor alle onheil willen beschermen, geven indirect de boodschap dat het kind zichzelf niet kan redden.

Wat zou jij doen als je een dag niet onzeker zou zijn? In dit filmpje hoor je antwoorden van geïnterviewden op straat. En wat zou jij doen als je een dag niet onzeker zou zijn?

{youtubejw}ZQr07g4RRjk{/youtubejw}

 

Intermediair - Cathalijne Boland - 15 juni 2012, pagina 22 t/m 27.