Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Weg met de wekker!

‘Mensen luisteren niet naar hun biologische klok en dat gaat ten koste van hun gezondheid’ zegt Till Roenneberg, hoogleraar medische psychologie aan de Ludwig-Maximilians-Universität München.

Iemands biologische ritme wordt bepaald door genetische aanleg. Daar bovenop geeft de licht-donkercyclus van dag en nacht een prikkel waarop de biologische klok zich instelt. Leeftijd en geslacht is ook van invloed. Kleine kinderen worden heel vroeg wakker en het moment van ontwaken schuift geleidelijk op tot het een piek bereikt in de puberteit. Als volwassene worden we geleidelijk weer vroeger wakker. En vrouwen zijn in die hele ontwikkeling over het algemeen vroeger wakker dan mannen.

Volgens Roenneberg negeren we onze natuurlijke ritme op grote schaal door de terreur van de wekker die bepaalt wanneer wij opstaan. Hij noemt dit een sociale jetlag. Vooral avondmensen krijgen minder slaap tijdens werkdagen. Het slaaptekort dat zij gedurende de werkweek oplopen, moeten ze in het weekend inhalen.

De sociale jetlag is slecht voor de gezondheid. De biologische klok beïnvloedt de stofwisseling. Mensen gaan meer eten, roken, alcohol en koffie drinken om met de jetlag om te gaan. De onderzoeker pleit voor een betere afstemming tussen biologische- en sociale klok. Zijn boodschap is: ‘neem de lichaamstijd serieus’. Hij wil meer begrip voor mensen die vanuit hun biologische behoefte vroeg naar bed gaan en de mensen die laat opstaan. Zij die laat opstaan zijn per definitie niet lui, en zij die vroeg naar bed gaan niet saai.

NRC Wetenschap bijlage van zaterdag en zondag 28 oktober 2012 - Door: Sander Voormolen