Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Bijna helft jongeren heeft 'gameboyrug'

Kinderen in de groei zitten zo vaak kromgebogen boven hun smartphones, tablets en gameboys dat ze een kromme, vergroeide rug ontwikkelen. Artsen en deskundigen waarschuwen voor de 'gameboyrug'.

"Er worden al jongeren van 19, 20 jaar aan hernia's geopereerd", zegt orthopedisch chirurg Piet van Loon in De Volkskrant. Samen met twee hoogleraren waarschuwt hij in het medische tijdschrift Medisch Contact voor de kromme ruggen bij kinderen.

In spreekkamers zien artsen steeds vaker jongeren met de rugproblemen van oude mensen. Uit een grote studie in Finland blijkt uit MRI-scans dat de ruggen van kinderen tussen de 8 en 18 jaar die kerngezond lijken, kenmerken vertonen van de ruggen van ouderen. Als kinderen in de groei altijd voorovergebogen zitten, ontstaat er te veel druk op de rug. De tussenwervelschijven worden dan aan de voorkant dunner dan aan de achterkant, waardoor de rug krom groeit. Hierdoor loopt maar liefst 40 procent van de jongeren met de rug van een 50-jarige.

"Meer dan honderd jaar geleden kregen kinderen een bochel door kinderarbeid. Nu krijgen ze hem door die apparaten", zegt mede-auteur André Soetenbroek. "Voor het lichaam maakt het geen verschil of je kromgebogen in de sigarenfabriek zit of acht uur lang boven de iPad."

Bron: rtlnieuws.nl