Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Het bezielde lichaam

In 'Het lichaam als verhaal' over haptonomie in het dagelijks leven, schrijft Dieuwke Talma dat we bij veel prikkels om ons heen vaak niet voelen dat we onszelf daarin verliezen. Ze illustreert dit met een bijzonder beeldend verhaal.

Een vrouw die ondanks haar drukke werkzaamheden altijd rustig en kalm is wordt gevraagd hoe ze dat doet. Ze antwoordt: 'Als ik sta, dan sta ik. Als ik ga, dan ga ik. Als ik zit, dan zit ik. Als ik eet, dan eet ik. Als ik spreek, dan spreek ik.' Degene die de vraag stelt zegt: 'Dat doe ik ook. Maar wat doe jij nog meer?' Zij antwoordt precies hetzelfde en nogmaals zegt de vraagsteller: 'Dat doe ik toch ook? Dan zegt de vrouw: 'Nee, als je zit, dan sta je al. Als je staat, dan loop je al. Als je loopt, ben je er al. En als je eet, ben je daar al mee klaar.'

Talma noemt dat er in de huidige tijd veel aandacht is voor het lichaam, maar minder voor het voelen ervan. De bezieling van het lichaam. In plaats van naar het lichaam te luisteren, lezen we wat we moeten eten, hoe vaak we moeten sporten, hoeveel uur we moeten slapen, en hoe vaak we moeten vrijen.

Bron: Het lichaam als verhaal, Dieuwke Talma