Weesperstraat 402, 1018 DN Amsterdam

020- 4280237
info@amsteloefentherapie.nl

Ik heb een hernia in mijn lage rug, wat nu?

Cindy Stello is tekstschrijver en ervaringsdeskundige. Zij kreeg een dubbele hernia en kwam voor en na haar operatie bij ons onder behandeling. Ze houdt een blog bij voor iedereen die wil lezen hoe het dagelijks leven met een hernia eruit ziet, én voor mensen die willen weten wat je zelf kunt doen aan lage rugklachten: www.redjerug.blogspot.nl

Wat is een hernia en waar richt de behandeling zich bij ons op?

Een rughernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, meestal onder in de rug. Als de hernia op een zenuwwortel drukt geeft dit pijn in bil, been en soms de lies en voet.

Het gevoel in de huid kan veranderen en soms is er krachtverlies. Een hernia geeft meestal geen rugklachten. Als die er wel zijn voelen die meestal drukkend, stekend of scherp. Een hernia hoeft niet altijd klachten te geven. Je kunt ook een hernia hebben zonder dit te voelen. Dan drukt de hernia niet tegen een zenuw.

Rughernia komt het vaakst voor bij mensen tussen de 40 en 55 jaar, bijna nooit bij mensen jonger dan 20 jaar. Naarmate je ouder wordt, neemt de elasticiteit van de tussenwervelschijven af en ontstaan er geleidelijk meer zwakke plekken. Dit is afhankelijk van hoe je je rug hebt belast gedurende je leven. Een stabiele rug houdt de tussenwervelschijven op hun plaats. Instabiliteit kan geleidelijk ontstaan door houdingen en bewegingen met weinig afwisseling. Langdurig zitten, staan, bukken, tillen, draaien in combinatie met bijvoorbeeld vermoeidheid door toegenomen spanningen en ongunstige voorkeurshoudingen kan op de lange termijn je stabiliteit verminderen.

Een hernia geneest bij 90% tussen de 6-18 weken, zonder operatie. Soms is een operatie nodig als er verlammingsverschijnselen optreden in het been of er problemen bij het plassen ontstaan. Ook wanneer een behandeling bij een fysiotherapeut of oefentherapeut niet voldoende helpt na een periode van 3-6 maanden. Houding en beweging verbeteren is met of zonder operatie een belangrijk onderdeel om de rug stabieler te maken en de klachten te verminderen en in de toekomst herhaling te voorkomen.